Ervaringen van cliënten

Craniosacraal therapie

Ik ben naar Monique gegaan voor Cranio Sacraal Therapie omdat ik goede ervaringen van anderen had gehoord.
Zelf ervoer ik onrust in mijn lijf die deels met mijn situatie op dat moment te maken hadden, maar voor mijn gevoel ook grotendeels met oude spanningen. Die (vermoedelijk) oude spanningen en patronen kon ik moeilijk loslaten. Ik voelde me snel moe en op rust momenten voelde ik trillingen in mijn lijf. Bij de Cranio Sacraal Therapie heb ik contact kunnen maken met die spanningen en de bijbehorende emoties. Monique zorgde voor veiligheid en vertrouwen waardoor ik het aandurfde mij over te geven aan de impulsen van mijn lichaam. Ze nodigde mij uit om mijn ruimte te nemen, te bewegen en te roepen wat er zich aandiende. De aanrakingen en zachte bewegingen van de therapie zorgde ervoor dat ik goed in mijn lijf kon zakken en hele oude spanningen kon voelen. Spanningen van de aller vroegste periode in mijn leven! Door die spanningen te ervaren kon ik ze ook loslaten, beetje bij beetje. Ik heb het ervaren als een mooie samenwerking. De therapie is een wisselwerking tussen therapeut en cliënt. Al heb ik enkele sessies vooral ondergaan, zonder iets te zeggen of te doen.
Tijdens één van de sessies bemerkte Monique dat ik niet belichaamde wat ik aan het vertellen was. Zij deed voor hoe ik dat kon doen en spoorde mij aan hetzelfde te doen. Dat hielp mij ook.
De therapie heb ik ervaren als een ware ondersteuning. Heel fijn!
- Kitty -

Mijn bezoeken aan Monique Wouda is mijn manier van Mindfulness en zelf-ontwikkeling.
In eerste instantie heb ik een afspraak gemaakt omdat ik al een poosje een knoop in mijn maag voelde, zodanig dat ik soms niet kon eten. Ik had (en heb) een drukke baan als projectmanager in de bouw, en leerde al snel dat ik voor iedereen een goede situatie probeerde te creëren, met goede resultaten, behalve voor mezelf. Ik nam letterlijk niet de tijd om mijn eigen gevoelens te verteren.
Inmiddels bezoek ik Monique al een hele poos. Niet omdat er niets verbeterd is in de situatie, maar juist omdat ik iedere keer zo veel bijleer. Ik wist al wel dat ik in mijn jeugd, door verschillende omstandigheden, niet heel goed had geleerd met emoties om te gaan.
Ik had wél goed geleerd hoe je jezelf ‘hoort’ te gedragen in bepaalde sociale situaties, maar dat werkte niet meer voor me, het lukte me simpelweg niet meer.
Ik kwam, zowel in mijn privé als in mijn werk, in situaties waarbij ik van alles voelde maar niet wist hoe daarop te reageren en mee om te gaan. Mijn omgeving heeft dit (waarschijnlijk) nooit doorgehad, maar voor mezelf werd het al moeilijker. Dit begon zowel in mijn privé als op mijn werk mijn ontwikkeling in de weg te staan.
Ik leer nu hoe ik met mijn gevoelens om kan gaan in bepaalde situaties en waar ze vandaan komen. Ik ben erg analytisch ingesteld, en hou er van dingen te begrijpen. Dus de achtergrond van emoties is voor mij belangrijk om te weten, om vervolgens in de omgang met die emoties verandering in aan te kunnen brengen.
En soms komen er tijdens een behandeling craneo sacraal therapie gevoelens tevoorschijn die erg ver teruggaan in tijd. Daardoor kunnen we soms onderwerpen behandelen die tijdens een gesprek niet snel naar boven zullen komen.
Door mijn bezoeken aan Monique word ik als persoon een stukje zachter naar mijzelf en mijn omgeving. En in mijn werk kan ik beter schakelen en duidelijker mijn inzicht kenbaar maken. De meeste sociale situaties ga ik weer vol vertrouwen in, andere blijven nog een beetje lastig soms. Ik kan steeds beter vanuit mijzelf reageren en mijn eigen keuzes maken in (sociale) situaties.
- Jorien -

Mijn aurareading met Monique Wouda kan omschreven worden als een heel pure een oorspronkelijke ervaring. Een reading is voor iedereen anders en heel persoonlijk dus ik kan alleen spreken over wat ik heb gevoeld en beleefd tijdens de sessie. De reden dat ik een reading had aangevraagd was omdat ik al lange tijd kamp met darmklachten en steeds gevoeliger wordt voor invloeden van buitenaf. Ik had het vermoeden dat er een dieperliggende oorzaak achter mijn darmproblematiek zat en wou dit graag verder onderzoeken. De sessie begon met een korte kennismaking waarna ik aangaf waar ik voor kwam. Gedurende de sessie stelde Monique mij vragen waardoor we/ze steeds dichter bij de kern kwam van mijn klachten. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat het voelde alsof ze steeds meer lagen 'afpelde' en langzaam doordrong tot waar het echt om ging. Toen wij eenmaal dat punt hadden bereikt werd ik emotioneel en voelde mij naakt maar begrepen. Dankzij Moniques kundige begeleiding zijn er een heleboel puzzelstukjes op zijn plek gevallen. Ik wil Monique danken voor deze ervaring.
- S. -

Toen Monique in de jaren 90 net was afgestudeerd als Craniosacraal therapeute en ze tijdens een massage cursus die ze mee hielp geven, een kleine demonstratie gaf van craniosacraal wist ik twee dingen zeker, van craniosacraal therapie wil ik meer weten en ik wil Monique als behandelaar. Sinds die tijd heb ik met enige onregelmatigheid Cranio behandelingen bij Monique gehad. Voor allerlei redenen, soms een fysieke klacht waar ik ondersteuning bij wilde, soms een mentale klacht en soms gewoon voor ontspanning. En ook dan kom je niet voor niets, dan blijkt er toch altijd wel iets onder de oppervlakte te zweven dat aandacht vraagt en behoeft.
Want dat is voor mij het typerende van Cranio en van de behandelwijze van Monique. De diepe stille aandacht voor wat er is. Zonder oordeel, maar wel nieuwsgierig. De wijsheid en het oplossend vermogen van je eigen wijsheid, je eigen lichaam en je eigen systeem leren kennen.
Cranio is een breed vakgebied met vele ingangen, en zo ook de werkwijze van Monique. Hoewel de techniek van een Cranio behandeling een paar vaste ijkpunten kent is iedere behandeling weer anders en verrassend. Er gebeurt onnoembaar veel in je. Soms vervolg je ontspannen je dag en soms moet je echt even rustig aandoen om je lichaam de tijd te geven het werk af te maken. Kort samen gevat, ik kom graag bij Monique en haar behandeling helpt mij op allerlei manieren.
- Jan -

Ik kwam bij Monique voor scheenbeen vliesontsteking, waar ik al 4 jaar mee liep. Het was voor mij een openbaring bij iemand te komen die echt naar je luisterde en vooral niet alleen naar je fysieke gestel keek, maar ook naar je emotionele gestel. Na al dat getrek en gekraak bij fysiotherapeuten, manueel therapeuten en chiropractoren was de zachtaardige aanpak van Monique een verademing. Tijdens en na de behandeling reageerde mijn lichaam met heel warme voeten of heftige pijn aan mijn scheen benen. We kwamen erachter dat mijn blessure vooral kwam door emotionele overbelasting. De therapie van Monique heeft me mijn plezier in sport terug gegeven en het heeft me handvaten gegeven om beter met stress om te gaan en beter los te kunnen laten.    
- Daphne -

Mijn allereerste kennismaking met craniosacraal therapie dateert van jaren geleden, na een ernstig auto-ongeluk. Na de allereerste behandeling leek het alsof ik nooit in de kreukels had gelegen door het ongeluk. Het resultaat was na de eerste behandeling goed maar kort, er volgden nog veel sessies, tot ik weer volledig hersteld was. Dit was bij een andere craniosacraal therapeut, maar heeft me wel laten ervaren wat deze vorm van therapie voor mij kan betekenen.
Er kwam een periode in mijn leven dat ik een stukje ondersteuning nodig had. Via een omweg ben ik bij Monique terecht gekomen. Dit heeft absoluut zo moeten zijn, het voelde meteen vertrouwd, als een warme deken.
De rust die Monique uitstraalt, naast de rust in haar praktijkruimte met uitzicht op de tuin, de aandacht die ze geeft en de overgave waarmee ze haar behandeling geeft, zijn een weldaad voor mij. Monique is een vrouw met een oude, wijze geest en heeft mij door haar behandelingen en adviezen een stuk op weg geholpen in mijn leven. Soms sla ik een zijpad in en volg voor een tijdje een ander spoor, maar kom altijd weer bij haar terug, voor een behandeling en om verder te groeien in dit leven.
- Janny -

Wat de therapie bij Monique voor mij heeft gedaan, is dat bepaalde gevoelens en gedachten in mij, gecombineerd met spanningen in mijn lichaam, een gezicht hebben gekregen. Ik voelde me enorm gesteund en begrepen bij Monique. Monique kon erg goed verwoorden wat ik voelde en zo konden er allemaal kwartjes vallen. Het was voor mij erg belangrijk dat ik me zó veilig voelde dat ik het gevoel kon hebben dat ik er helemaal mocht zijn en alles kon uiten wat me dwars zat of waar ik mee worstelde. Zo heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen, en begrip en woorden kunnen geven aan wat er in mij en mijn leven speelt. Waar ik ook veel aan heb gehad tijdens de therapie, is dat ik mijn verstand veel meer ben gaan verbinden met mijn hart, en andere delen van mijn lichaam. Zo ben ik me meer een geheel gaan voelen in plaats van allerlei losse delen. Vooral de liefdevolle ondersteuning en begeleiding van Monique bij mijn bewustwordings proces hebben mij erg goed gedaan.    
- Saskia -

'Ik ben de cranio sessies gaan volgen omdat ik nadat ik een zware depressie had gehad, het gevoel had dat de oorzaken nog opgeslagen zaten in mijn lichaam. Bij eerder gedane psychotherapie werden voor mijn gevoel de echte oorzaken vooral verbaal aangepakt maar niet emotioneel zoals bij Monique. Ik leer zaken die ik nooit eerder heb geleerd. Ik leer over mezelf, mijn verleden, hoe ik me gedraag in het dagelijks leven en in relaties. Monique maakt dit proces mogelijk, ondersteunt me en reikt informatie en mogelijkheden aan voor nieuwe inzichten.´     
- Monique -

'Ik ben begonnen met craniosacraal therapie omdat ik helemaal uit balans was, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik heb de ziekte van Meniere en had last van draaiduizeligheid, een raar gevoel in mijn hoofd, een zweverig gevoel bij bewegen, oorsuizingen, snel transpireren, moe, snel geïrriteerd.
Ik dacht dat ik bewust was van mijn eigen lijf, maar het bleek dat ik er toch vaak voor koos het te negeren en maar door te gaan in de stress en drukte van de dag. Een ontdekking voor mij was dat ik dingen graag zo goed wil doen en dat ik mezelf een veel te hoge druk opleg.
Ik dacht echt voordat ik aan de cranio begon dat ik mezelf goed kende en goed was voor mezelf. Terwijl ik nu pas echt leer om lief te zijn voor mezelf en emoties er te laten zijn zonder te oordelen. Ik besef nu dat de wereld voor mij af en toe te veeleisend is en teveel vraagt, maar ik hoef dat nu niet langer gewoonweg te volgen; ik kan nu bewust kiezen dat ik het anders wil en doe. CST heeft voor mij letterlijk meer balans gebracht. Het accent ligt tijdens de behandelingen nu vooral op het psychische aspect. Qua lichamelijke klachten gaat het goed. Tot nu toe geen actieve perioden meer gehad sinds anderhalf jaar, na een jaar therapie!'    
- Inge -


De reden dat ik bij jou begon, was dat ik niet meer kon voelen en ik over mijn hele lichaam jeuk had. Door de cranio heb ik leren begrijpen wat mijn lichaam mij probeert te vertellen. Ik ben met behulp van jou me gaan concentreren op pijnen die opkwamen tijdens ontspannen toestand en heb leren luisteren naar wat die pijnen me wilde zeggen. Het resultaat is dat ik aangeleerd gedrag ben gaan herkennen en ben gaan begrijpen hoe ego´s tot stand komen. Met dit resultaat heb ik al menig aangeleerd gedrag kunnen veranderen en kom ik langzaam aan steeds dichter bij mezelf. Het fijne van jouw werkwijze was dat ik op mijn eigen tempo op verschillende wijzen mezelf kon leren kennen en dat ik mocht zijn wie ik was. ' Ik ben met al jouw informatie 'het leven' aan het oefenen. Soms ben ik de weg kwijt en weet ik dat ik je hulp in kan schakelen. Maar tegelijk wil ik ook zelf mijn weg vinden en veel van jouw uitspraken komen dan op in mijn hoofd zodat ik ongeveer wel weet welk pad ik kan nemen. '  
- Mirjam -

Via een aurareading ben ik met Monique in contact gekomen. Ik had een periode van enkele jaren met enorm veel impact en veranderingen achter de rug in zowel mijn persoonlijke als professionele leven, en had in die tijd enorm veel behoefte aan persoonlijke groei. Ik liep tegen blokkades aan, begreep niets meer van mijn emoties en was op zoek naar hulp... Ik ben toen begonnen met craniosacraal therapie bij haar. Ik heb de sessies als zeer bijzonder ervaren. Een warme plek, waar ruimte en aandacht is voor aspecten die er normaal niet mogen zijn van mezelf. Als je harde en zachte tijd tegenover elkaar zet, is mijn ervaring met de behandelingen echt hele zachte tijd. Ik zie het als een zoektocht naar delen in mezelf die ik jaren lang heb genegeerd, maar die voor mijn persoonlijke groei en geluk van wezenlijk belang te zijn om geaccepteerd te worden. Leren voelen, met vallen en opstaan. Verdriet voelen is altijd beter dan niet voelen. Je doet het zelf, maar met de hulp van Monique worden pijnlijke, beurze delen aangeraakt en krijgen ze kans om te helen. Er kunnen heftige emoties los komen tijdens de behandeling, en regelmatig ben ik heftig gaan trillen over mijn hele lichaam. Een heel fijn gevoel, het lijkt dan wel alsof mijn lichaam letterlijk antwoord durft te geven op mijn wens om losser te worden. Mijn eerste ervaring was dat ik veel kleur zag tijdens de behandeling. Dit bleken de kleuren van het chakra waar ik op dat moment werd aangeraakt. Bijzonder, en voor mij een bewijs dat de therapie ok was. Mijn les is accepteren dat ik er mag zijn, en dat ik niets hoef en er niets moet.    
- Lilian -

Ik heb geleerd mijn emoties te accepteren als onderdeel van een proces. Ik durf mijzelf meer te laten zien zoals ik ben, in plaats van een ideaalbeeld te projecteren. Hierdoor krijg ik meer energie en krijgen mijn vriendschappen meer diepgang. Ik ben gelukkiger geworden.

Craniosacraal therapie heeft mij meer vertrouwen in mijn lijf gegeven en ook het werken aan de diepere lagen van mijn proces vind ik fijn. Ik voel mij door Monique gezien en ontvangen.

Craniosacraal therapie is voor mij een waardevolle begeleiding en steun bij het zoeken en verkrijgen van inzicht in het levensproces waar ik me in bevind op basis van onvoorwaardelijke liefde zodat ik steeds verder en lichter kan groeien en ik ben je hier ontzettend dankbaar voor.

Trainingen Intuitieve Ontwikkeling

De training heeft zeer veel voor me gedaan, ik ben me er van bewust dat hard werken en hard vooruit willen niet de manier is voor mij om op een prettige manier in het leven te staan. Ik ga dan ook voorbij aan mijn essentie. Ik maak dagelijks tijd om de oefening van het open focus brein te doen, dat maakt dat ik meer ruimte ervaar in mijn dagelijks leven in mijn zijn. Bij alle beslissingen die ik neem, probeer ik eerst contact te maken met mijn essentie en niet vanuit mijn oude patronen.
Ik vind je een super trainer/begeleider en vind het mooi om te zien en ervaren hoe jij mensen op een milde manier zonder oordeel kunt wijzen op hun ontwikkel punten. Daar heb ik me ook echt door laten inspireren.
- Mariska -

Ik heb veel aan de training gehad. Het thema verbinding is duidelijk bevestigd, het komt overal terug. In mijn creatieve opdracht van de kunstacademie, in contact met anderen en vooral het contact met mezelf.
Ik zie het belang van tijd en ruimte voor mezelf te nemen, te voelen en denken wat voor mij wezenlijk en belangrijk is, wat klopt voor mij.
Ik heb nieuwe mogelijkheden gekregen om me verder in mezelf te verdiepen. Ik doe de oefening uit het open focus brein, het geeft mij RUIMTE. Het spreekt me heel erg aan. Ik ben heel blij met je training, het heeft me inzichten gegeven en verder gebracht. Je hebt veel aangereikt. Heel erg bedankt daarvoor!
- Veerle -


Ik vond vooral de intuitieve oefeningen erg zinvol en die hadden ook vaak effect.
Ik heb nu ook steeds helderder voor ogen dat ik niet zo mijn best hoef te doen.
En het delen van ervaringen met de anderen was ook belangrijk voor mij; dat ik niet de enige ben die met sommige dingen zit.    
- Marjon -

Dieper te kijken en contact te maken met wat mij weerhoudt van het ontspannen aanwezig zijn in een groep. De aangereikte info tijdens de cursus en de stencils en boekenlijst waren voor mij heel to the point en waardevol.
Hoe ga je dat de komende tijd inzetten?
Zo relaxed mogelijk mijzelf herinneren aan wat ik heb gezien, gevoeld en gehoord in en om mij heen en dat met voor mij maximale vriendelijkheid toepassen. Bovenal de innerlijke rechter meer en meer op haar plaats wijzen en meer en meer zelf tevoorschijn komen, met of zonder angst.    
- Ellen -

Ik heb eigenlijk vooral geleerd om geen verwachtingen te hebben en me open te stellen voor wat er komt. Bij de eerste bijeenkomsten had ik steeds hoge verwachtingen en moest ik er ook veel van leren. Maar door het overwerkt zijn moest ik me wel anders opstellen en merkte ik dat dat wel zo prettig was! In het begin was ik steeds erg resultaat gericht, ik wilde wel iedere zondag een flinke stap vooruit hebben gezet qua bijv. inzichten. Maar ik leerde al snel dat het beter was rustig naar de cursus te gaan en te zien wat de dag me zou brengen, ongeacht of het mij wat zou opleveren. Soms bedacht ik me echt op de heenweg "ach, desnoods laaf ik mij alleen al aan de sfeer die er hangt, dat is ook al prettig". En iedere zondag bracht weer iets moois!
Ik ga door met oefenen zacht naar mezelf te zijn, alert te blijven op waar mijn gedachten heen gaan, mezelf meer complimenten geven, niet te haasten (70% is genoeg!), perfectionisme waar te nemen en los te laten, enz. Ik vond het erg prettig dat de groep zo mooi in elkaar klikte. Het was echt een fijne open groep!    
- Etienne -

De training is inspirerend. Door kennismaken met andere inzichten, oefenen van vaardigheden, onderzoeken van mijn eigen ervaringen, delen met anderen, zijn voor mij nieuwe mogelijkheden zichtbaar / voelbaar geworden.
Ik heb veel geleerd (theorie) en daarmee ook wat praktische ervaring opgedaan. De ervaringen en verhalen van anderen zijn daarop een grote aanvulling. Delen van ervaringen is belangrijk. Het plaatst mijn eigen 'zorgen' in perspectief, relativeert en voegt daar weer wat aan toe. Herkenning en erkenning van overeenkomsten en verschillen tussen mensen. Het voelde ook prettig aan samen met anderen, die ook zoeken vanuit een positieve levenshouding, verkennend te leren.
Je wist daarvoor, samen met ons, een veilige omgeving te creëren. Door de 'vaste elementen' (o.a. geleide meditatie) ontstond een vertrouwd ritme. Huiswerk en bellen met een medecursist verbindt de cursusdagen en helpt bij het 'vasthouden' van datgene waarmee we gewerkt hebben. Er was in de cursus ruimte om te oefenen en delen. Herkennen en bevestiging van hetgeen anderen en ik zelf ervaren geeft vertrouwen. Ook buiten de cursus heb ik (o.a. met collega's) bepaalde ervaringen en inzichten besproken. Het is niet (langer) 'vreemd' maar een deel van mijn persoon en beleving.
Mijn wereld, en 'de' wereld zoals wij mensen het ingericht hebben, met regels, gebruiken, taboes en waarden, verhult veel van hetgeen ook bestaat. Ik ben ook met mijn 'ego' aan het werk; de IK die zich heeft laten vormen naar de normen en waarden van anderen. Het heeft iets van terugkeren, bij mezelf eerlijk te rade gaan. Dat roept o.a. gevoelens van onzekerheid en zelfs angst op over uitgesloten zijn juist door het zoeken naar 'waarheid'.
Je hebt ons allemaal in de cursus op een frisse en professionele manier begeleid, nieuw materiaal geboden en laten oefenen in een warme, veilige omgeving. Ik heb ook goede herinnering en steun aan je individuele begeleiding.    
- Michael -


Chi kung training

Uitspraken leerlingen;

~ Ik laad letterlijk weer op na elke les, ik voel dat alles weer stroomt na een les Chi kung.

~ Het is opvallend dat ik sinds ik Chi kung lessen volg veel minder ziek ben.

~ Ik herken sneller de signalen van mijn lichaam, ik neem eerder een stapje terug.


~ Ik let meer op mijn ademhaling en lichaamshouding.

~ Chi kung geeft mij ruimte, ik voeg het toe in mijn werk en dagelijks leven.

~ Ik vind het fijn om te doen en in mijn dagelijks leven te verweven.

Ik ben sinds ik aan chi kung doe nauwelijks ziek, terwijl ik daarvoor geregeld ziek was, vooral keelpijn had en dit nu niet meer/nauwelijks heb. Ik leer erdoor beter bij mezelf te blijven, ik kan me beter naar binnen toe richten. Tijdens stress momenten, spanningen en bij andere sporten zoals hardlopen gebruik ik de chi kung training.    
- Kalina -

De aardende werking van de oefeningen, steeds terug naar de basis, sijpelt door in mijn dagelijks leven op het gebied van beter verantwoordelijkheid durven nemen, wat steviger in mijn schoenen staan, meer zelfvertrouwen, sneller druk kunnen loslaten.
Ik kan door de training in het dagelijks leven beter voelen hoe mijn houding is of waar ik mijn spieren aanspan, in bijvoorbeeld de winkel/tijdens mijn werk/op visite enz. En dan kan ik dat aanpassen.    
- Saskia -

Veel minder rugpijn, ik ben niet overspannen geraakt vorig jaar, gegeven de omstandigheden zou dat goed mogelijk geweest zijn. Ik heb er veel aan in de cranio opleiding en sessies die ik geef. Minder rugpijn, betere weerstand, kan beter omgaan met stress. Ik vind de regelmaat van 1x in de week hier aandacht aan besteden met een fijne groep mensen heel goed, ik zie chi kung steeds weer in allerlei situaties toepasbaar, wachtend in de rij of lopend naar m'n werk of in een conflictsituatie op het werk. Ik ken nu het centrum van m'n lichaam, weet hoe energie te genereren of te ontspannen.    
- Marjolein -

Tijdens het 1e jaar dat ik chi kung doe, merk ik dat er van binnenuit meer ruimte komt. Elke keer weer een stapje van verdere ontspanning. Vooral merkbaar, alsof het lijkt dat mijn armen en nek langer worden.

Chi kung is voor mij een prettige manier om bewust met mijn lijf bezig te zijn door middel van de oefeningen en de informatie die Monique erbij geeft. Vooral de oefeningen om goed te aarden vind ik heel belangrijk. Ook het groepsgebeuren vind ik prettig.