Chi Kung

Hoe werkt chi kung?
Een van de meest oorspronkelijke stijlen van chi kung is ‘zhan zhuang’. Dit betekent vrij vertaald ‘staan als een boom’. De training is erop gericht om eerst voor kortere tijd en later voor langere tijd in verschillende houdingen te zitten en te staan. De essentie van de training is om in de houdingen je natuurlijke kracht terug te vinden en daaraan door middel van beweging richting te geven. Chi kung traint de dieper gelegen houdingsspieren. Door langer eenzelfde houding aan te nemen, kom je je gewoontepatronen tegen.
Het verschil links en rechts, voor en achter, en of je energie in je bovenlichaam zit of dat je in je onderlichaam kunt rusten. Door precies in je centrum te blijven staan tussen hemel en aarde, kan er reactie vanuit je lichaam komen. Reacties zoals trillen, beven, koud worden, misselijkheid etc. Dit zijn reacties van je vegetatieve zenuwstelsel.
Chi kung is een bindweefsel therapie, net als de craniosacraal therapie. Het streven is dat het bindweefsel zijn natuurlijke tonus, zijn natuurlijke veerkracht herwint, zoals bij dieren en heel jonge kinderen.

Wat heb je eraan?
In Zhan Zhung chi kung komen gezondheidsoefening en lichaamsbewustzijn samen en versterk je je immuniteit. Door regelmatige training worden de verbeteringen van lichamelijke en emotionele gezondheid blijvend. Chi kung is de kunst van de batterij opladen.

De bron
Als medicus haalde professor Yu de zhan zhuang uit de martiale kunst en maakte het geschikt voor gezondheid en revalidatie. Zijn leerling, meester Lam Kam Chuen, afkomstig uit Hong Kong, woont tegenwoordig in Amerika. Hij introduceerde de zhan zhuang stijl in het westen. Enkele boeken van hem zijn The way of energy, The way of healing en The way of power. Ik heb jarenlang les gevolgd bij Peter den Dekker. Peter is de schrijver van De Dynamics of Standing Still. Nu volg ik sinds een paar jaar les en supervisie bij Rebecca Luthi.

Chi Kung training
Ik geef wekelijks chi kung training in Haarlem op dinsdagmorgen en -avond. De locatie is dicht bij het station. Voor locatie en lestijden zie trainingen

Mensen worden zacht en zwak geboren. Als ze sterven zijn ze hard en stijf
Groene planten zijn zacht en met sap gevuld. Na hun dood zijn ze verlept en droog
Derhalve zijn stijfheid en onbuigzaamheid volgelingen van de dood

En zachtheid en buigzaamheid volgelingen van het leven
Lao Tse


 CK Mo1 ck hans4